Klassisk musik för vanligt folk

Den 4 september 2010 höjde en stolt Kristofer Wåhlander taktpinnen och slog igång den 70 man starka Lundalands filharmoniska orkester. Resten är historia. Kristofer Wåhlander är dirigenten som gick till lilla Kävlinge kommun och såg till att få stöd för en fullskalig orkester för storslagna konserter i fabrikshallar och glömda lador. Orkestern blev snabbt känd för att bjuda på kraftfulla konserter på de mest oväntade platser.

– Vi vill att håret ska blåsa bakåt som på en rockkonsert, säger Kristofer Wåhlander som tidigare ledde en egen symfoniorkester i S:t Petersburg. Vi vill vara omskakande och ruska om människor på ett positivt sätt. I början var det många höjda ögonbryn när vi förklarade var konserterna skulle äga rum. Men det har blivit en del av orkesterns framgång.

Berömda melodier på udda platser
Att flyga in bra musiker och solister till en berömd scen är en sak. En helt annan sak är det när orkesterns konstnärlige ledare ringer och erbjuder primadonnan på det Kongelige eller hjältetenoren på Mariinskij att komma och spela på ett shoppingcenter eller i en nedlagd cementfabrik. Det är spänningen mellan de berömda melodierna och den annorlunda miljön som skapar en helt ny upplevelse.

Tog brittiska Last Night till Skåne
Orkestern består av Öresundsregionens främsta professionella musiker och det är inte ovanligt att se närmare 200 personer på scen när Lundalandsfilharmonikerna tar plats. Orkestern nådde en ny nivå när de tog det bejublande musikfenomenet Last Night till Skåne 2016.

– Jag hade länge drömt om göra vår variant av den brittiska traditionen. Det var en magisk stämning, med solister i världsklass och tusentals människor som viftade med flaggor och sjöng med i Rule Britannia och Pomp and Circumstance. Publiken var fantastisk! De har ett stort engagemang under våra konserter, det blir en sådan kraft.

– Vi vill sprida klassisk musik till vanliga människor. Drömmen är att göra sådana här produktioner i hela Europa. Om det är genomförbart får framtiden utvisa, men om vi inte försöker så är det omöjligt.

Text: Martin Söderberg

Preludium från Bizets opera Carmen // LFO
  1. Preludium från Bizets opera Carmen // LFO
  2. La ci darem la mano från Mozarts opera Don Giovanni // LFO
  3. O fortuna från Carl Orffs Carmina Burana // LFO
  4. Uvertyr till det lätta kavalleriet av Franz von Suppé // LFO
  5. Entracte från Bizets opera Carmen // LFO
  6. Je veux vivre från Gounods opera Romeo och Julia // LFO
  7. Les voici från Bizets opera Carmen // LFO